pEnUnGgU pUaKa wAyAnG~

Wednesday, April 27, 2011

perlu ke?

hari ni kitorang ade kelas dengan sorang consultant ni...
he's a very experienced paediatrician..and i have always loved listening to his story although sometimes it makes me sleepy because his stories seems to never end or it will bring to another story and the session itself will never end..
however, harini aku dengar kisah yang sangat2 menyayat hati...ade 2 cerita yang beliau cerita kat ktorang yang buat aku rase kecewa sangat dengan masyarakat Malaysia ni. mungkin taklah secara amnya, mungkin bende2 ni terjadik kepade segelintir manusia yang ignorant, yang tak pedulik atau bodoh sombong ke ape tak tahulah, dan mungkin jugak bende nih hanye menggambarkan minoriti kes je...aku berharap sangat2 aku takkan berdepan dengan masalah2 macam ni sebab kalo aku jumpelah, mesti aku depress pastuh...okay kesahnye:

1. ade satu pasangan suami isteri ni bawaklaa anak diorang umor 6 tahun kat hospital sebab tgk anak die tak bermaya, lemah, pucat tak lalu makan sume...so pensyarah aku ni jumpela budak tuh, admit dalam ward, buat ujian darah semua bla bla bla, maka dapatla tahu budak ni sebenarnye ade leukemia yang dari jenis boleh dirawat dan prognosis (outcome) adelah bagus sangat..so lecturer aku neh bersusah payahlaa menerangkan ape kebende leukemia tuh (len kali la aku cite or korang carik sndrik) dari A-Z, plan rawatan dan sebagainye lah...lepas dah puas bercerita tuh, tetibe bapak budak nih pon cakap, "doc, saye tahu doc neh orang berilmu dan berpengalaman, saya respek doc, tapi tak semestinye saye ikot cakap doc..doc bukan ahli nujum/Tuhan untuk menentukan ape yang akan jadik pade anak saye, dan saye ade alternatif lain untuk rawat anak saye ni...saye rase tak perlu untuk saye ikot cakap doc".make lecturer aku neh sebagai sorg doc yang professional tanyela pakcik ni, ape die nak buat ngan anak die, pakcik ni cakap die nak bawak g rawatan tradisional (homeopati dsb)..sorang doc hanye boleh bagi pilihan tapi keputusan ditangan pesakit/parent die..so pakcik neh pon tak mahula undergo treatment plan yang ditawarkan tuh....2 bulan lepas tuh, pesakit berumur 6 tahun ni pun meninggal disebabkan pendarahan yang teruk akibat dari leukemia dan tak dapat diselamatkan..masa dah bleeding teruk tuh, ayah budak ni bawak die pergi hospital dengan harapan doc dapat bantu, tapi sayang...~

2. ade pasangan suami isteri ni, bawak anak die masuk hospital sebab anak die demam kuning...memang sangat kuningla sebab anak die ni ade G6PD...ujian darah pun menunjukkan yang demam kuning anak diorang nih da mencapai tahap kritikal yang memerlukan darah anak ditukarkan dengan darah lain untuk buang toksin2 dalam darah asal anak tuh..name prosedur itu adelah exchange transfusion...kalo tak tukar, budak ni boleh dapat kecacatan mental dan fizikal yang kekal..so, sume orang dalam hospital tuh pun kaunseling laa parent budak tuh untuk benarkan prosedur tuh dilakukan bagi menyelamatkan nyawa budak tuh, tapi ikot cemane pun dorang terangkan dan betape pentingnye bende tuh dibuat, parent budak nih refuse jugak and cakap kat doc2 tuh yang doc sume tak tahu pun ape akan jadik in the future dan doc bukan tuhan pun...disebabkan itu, sume orang pun refer la parent ni kat lecturer aku neh nak bagi kaunseling terakhirlaa...so lecturer aku ni pun tanyela parent ni, kenape tak mahu buat exchange transfusion tuh...bapak budak ni pun cakapla, sebenarnye die tuh keturunan Tok Kenali so die tak mahu darah orang lain mencemar darah Tok Kenali yang die ade tuh...mashaALLAH..terkejut aku dengar, ade jugak seorang parent yang sanggup anak die tanggung risiko mati atau cacat semata2 die taknak darah Tok tuh tercemar..kesian budak tuh..lalu lecturer aku suruhlaa bapak budak nih panggil sume sedara mara die yang ade keturunan Tok Kenali nih untuk derma darah dan bagi kat budak tuh supaya boleh buat exchange transfusion...nasib baik bapak budak tuh nak~haih

so pengajarannye disini...aku bukanlah nak berbangge, tapi 5 tahun aku belajar dan dalam kes lecturer aku neh tatawlaa berapa zaman die belajar, doctor dah diberi ilmu untuk tahu perjalanan hidup sesuatu penyakit, kesan penyakit2 tuh ke atas manusia dalam jangke masa panjang...kami tahu, walaupun kami tak boleh jamin yang sume orang akan dapat bende yang sama macam dalam buku sebab kami faham ape yang berlaku...buku hanya teori, tapi teorinye dah dikaji kebenarannye..kami tak cube nak jadik Tuhan, tapi disebabkan kami tahu risiko2 yang mungkin terjadik kalo penyakit dibiarkan je, make kami cube untuk elakkan bende tuh terjadik dengan buat sesuatu yang dah dibuktikan secara saintifik boleh membantu pesakit2..bukan hentam keromo je....misalnye, orang2 yang ade darah tinggi boleh kene sakit jantung kalau darah tinggi tak dikawal..kami tahu ape darah tinggi tu buat kat jantung, jadik kami nak orang2 yang ade darah tinggi jage tekanan darah supaya tak kene sakit jantung, tapi, tak semua orang yang ade darah tinggi kene sakit jantung sampai mati walaupun die taknak makan ubat..kami tak boleh teka sape yang akan dapat sakit jantung dan sape yang tak dapat, tapi risikonye untuk sume orang tu ade..takkan kami, golongan yang tahu risiko tuh dan belajar untuk elakkan orang dari sakit nak biarkan aje? modern medicine atau tradisional/alternatif medicine dua2 adelah usaha manusia..jangan nafikan kedua2nya sampai penyakit melarat pastu mengorbankan diri sndrik...jgn terlalu percaya kat bende2 yang tak terbukti lagi, tak kesahla moden ke tak ke..dan yang penting, jangan percaye bende karut2...dan kalau mengikut heirarki bukti, bukti yang paling rendah, paling lemah dan paling tak kukuh dan takley percaya adelah bukti yang berdasarkan testimoni sahaje..

personal communication tuh termasukla expert opinion yang tak terbukti lagi, sesape punye opinion yang kebenarannye boleh diragui dan testimoni...

yang kedua, apabile due manusia berkahwin, anak yang lahir tuh dicipta dari DNA mak dan ayah die...darah die, organ die, usus, otak, perut, rupe, rambut dan sebagainye tercipta dari DNA mak dan ayah die..DNA adelah keturunan..dan DNA orang tak boleh diubah..darah tuh kalo dikongsi dengan darah orang lain, takkan berubah punyerlah DNA die..darah kite pun bukan bertahan lama..120 hari je lepas tuh musnahlah die, lepas tuh sum-sum tulang akan hasilkan darah yang baru untuk ganti berdasarkan DNA orang tuh..sebab tuh darah ade macam2 jenis..jadik, kalo saye jadik drakula and sedut darah awk sampai abis, lepas tuh awak amek darah orang lain sebab nak ganti darah yg saye da sedut tuh, takdenye tetibe DNA awak bertukar..kalo DNA bertukar, make bertukarlaah segale rupe, rambut, hidung, tinggi, gigi dan telinge awak..so kalo die adelah keturunan Tok Kenali, sampai bebile laa die keturunan Tok Kenali..kitaran hidup darah hanye 120 hari dan darah dihasilkan oleh sumsum tulang berdasarkan DNA...
point aku bukanlaah pasal darah ni, tapi pasal kadang2 sikap manusia ni yang terlalu obses dengan bende macam ni sampai orang hilang pertimbangan tentang ape yang sebenarnye harus die buat..Raihan pernah cakap, iman tak dapat diwarisi dari seorang ayah yang bertakwa...tapi nyawa kite adelah tanggungjawab kite untuk pelihara, dan dalam kes ni, adelah tanggungjawab mak ayah die...memanglah ajal ditangan Tuhan, tapi kalo macam tuh, bolehla kite baring2 kat tengah2 jalan biar kereta langgar and then tgklah mati ke tak...bolehlah kite semua memudaratkan diri sendiri sebab kalo kite jage baik2 pun kite mati jugak bile kite kene mati..boleh ke macam tuh? tak boleh kan? (ni boleh masuk topik maqasid syariah pulak dah ni)

ni sume adelah pengajaran...bagi aku supaya bersedia dan belajar untuk berfikir secara lateral dan diluar kotak supaya walau macamane sekali pon perangai orang aku boleh handle dengan baik, boleh didik mereka untuk kebaikan mereke sndrik...supaya tindakan aku memberi manfaat kat org lain wlupon susah..
dan pengajaran untuk orang2 yang berakal supaya fikir2kan dan renung2kan ape saje moral of the story yg korang boleh simpulkan~

4 comments:

putri nur amira elisya said...

btol..kdg2 manusia ni ade satu thp tu xnk plak ingt Tuhan..tp ade satu thp..pandai plak die ckp ajal maut ditgn Tuhan..haish..mira sendri ade experience mcm ni..maksud mira..ade sorg pakcik ni x brape suke ngan hospital2 ..doc2 ni.. bg die Allah SWT lg berkuase....bini die pregnant... doc ckp kene bedah..tp die x kasi.. die ckp doc tu bkn Tuhan... so die btol2 nekad la...n Alhamdulillah bini die selamat bersalin cre normal... tp pas beranak tu anta jgk spital... cepuk kan bru tau..wlpn die pkcik mira tp kdg2 menyakitkan hati jgk...

beyl said...

mira: betul beb...ade gak cite neh same camtuh...lecturer akak punye bini kene serang dengan patient punye laki sebab nak bedah wife die yang tak boleh beranak normal...die cakap biarkan aje sebab kalo bini die mati, tuh mati syahid...die lupe yang kalo die biarkan aje tanpe usehe samelah hukumnye dengan membunuh sebab die tak cube protect nyawa isteri dengan anak die...haihh~agaknye da sibuk nak kawen lain kot...

Bunga said...

salam ziarah..
seronok baca pengalaman doc ni.. kalau ada masalah, saya carik doc kat sini yer :)

beyl said...

bunga: salam...trima kasih byk2~kalo nak tanye pape tinggalkan je komen kat memane post saye~ hehehehe

HIT2 me...