pEnUnGgU pUaKa wAyAnG~

Monday, June 28, 2010

hubby vs wifey

A couple drove down a country road for several miles, not saying a word. An earlier discussion had led to an argument and neither of them wanted to concede their position. As they passed a barnyard of
mules,goats, and pigs, the husband asked sarcastically, "Relatives of yours?"
Yep," the wife replied, "in-laws."
>---------------------------------------------------------------------------

A husband read an article to his wife about how many words women use a day... 30,000 to a man's 15,000. The wife replied, "The reason has to be because we have to repeat everything to men...
The husband then turned to his wife and asked, "What?"
>---------------------------------------------------------------------------

A man said to his wife one day, "I don't know how you can be so stupid and so beautiful all at the same time." The wife responded, "Allow me to explain. God made me beautiful so you would be attracted to me; God made me stupid so I would be attracted to you!
>---------------------------------------------------------------------------

Husband and wife were in the midst of a violent quarrel, and hubby was losing his temper. "Be careful," he said to his wife. "You will bring out the animal in me." ... "So what?" his wife shot back. "Who
is afraid of a mouse?" 



p/s: credit goes to my lecturer who posted this on facebook...hehehehe

Sunday, June 27, 2010

of kitten and rodents

ape eh nak cite rini...aku da tade idea ah...tapi tadi belek2 video dalam komp neh, pastuh terjumpe plak si kucing ku nengok video first die, ALVIN AND THE CHIPMUNK...klakar oh tgk die menggagagu2 nak tangkap chipmunks tuh tp tak dapat...

video

Saturday, June 26, 2010

hai anak...

p/s: pesanan buat si anak


Semasa engkau dilahirkan
Kabul sudah satu impian
Impian nyata kurnia Illahi

Engkau anak istimewa
Kebahagian ibu ayah
kau menangis dan juga tertawa

Hai anak kau tak mengerti
Betapa mulia pengorbanan mereka
Memberikan kasih-sayang
Agar dapat menikmati dunia

Masa silih berganti
Kau membesar tak disedari
sungguh cepat kau pandai berjalan

Apa yang telah terjadi
Pada mereka kau derhaka
Mengapa begitu apakah salahnya

Hai anak kau tak mengerti
Betapa mulia pengorbanan mereka
Memberikan kasih-sayang
Agar dapat menikmati dunia

Kini kau telah tersesat
Hilang diri dan pedoman
Tak seorang pun mengambil peduli

Dan kini engkau menangis
Ibu ayah menghampiri
Walau engkau telah terpesong jauh

Hai anak kau tak mengerti
Betapa mulia pengorbanan mereka
Memberikan kasih-sayang
Agar dapat menikmati dunia

(freddy aguilar)



hati yang tergugat...

sambung tajuk di atas dengan OLEH DURIAN...so ayat penuh die, hati yang tergugat OLEH DURIAN...hehehehehhe


gile betol ah rini melantak durian macam tak hengat sampai dekat rm50..seb bek kongsi 6 org, so boleh r pecah2 jadik sorg rm8..gile gabai lagi mahal dari makan chicken chop kot...seb bek benti dengan 5 bijik tuh je (kot?) kalo terlupe diri cane agaknye nak balek eh? silap2 kne jadik si penjual tuh punye bibik lak en...hahahahahaha...


oh3 makan durian neh adelah idea classmates ku yang tataw kenape tetibe gian agaknye da baru abeh exam ke asek kene marah je time weekdays so stat je jumat, sume jadik weng sket...huhu...so sume pon pegi laa kat serdang, dekat2 upm and petronas tuh tataw la ape kebende name tpt tuh kan, dan mengattack durian2 itu...
memule aku takmo ah makan durian neh...byk siot alasan dihati nak bg tenang jiwe rage, konon2nye nnt panas badan la, mulut bau busuk ah, penin pale ah dan segale bagai alasan kat dunie neh tp disebabkan teringat2 manisnye lemaknye lembutnye berkrimnye durian itu, ehem, akhirnye cairlah juge...hahahaha...


lalu melepuk lah kami ditepian gantang membelasah durian disitu juge tanpe perlu dibawe balek umah so sume org takyah jadik hero nak kopek durian dengan gigi2, kuku2, tangan2 mahupon kaki2 mereke...oh nikmatnye~~~menjadik rakyat mesia sejati, mungkin tak perlu ku describe keenakan durian neh (meleleh siot bile igt, so tuh je alasannye takmo describe dengan lebih lanjut...korang byg kan sndrik ah...putih2 kunin2...gebu...oh oke dah!), tp yang neh memang aku nak gak cakap...kalo aku dapat pulut durian time neh, konfem aku takmo balek....aku makan sampai pengunjung2 lain takley makan dah...takpon cendol makan ngan pulut durian, aku makan sampai abeh tong cendol tuh...ARGGHHHHH...pengat aku tak suke pasal da manis lagi tambah manis...tapi pulut??aduhhhh omak!!!...kenapelaaa aku tak cuti time neh?? balek kg konfem dapat free...huk~


tangan yang menghayun buaian, jangan diingat tak boleh mengkopek durian yang berduri!!

sume org pon muke tak puas tgk kat alin...tak paham kenape...hehehehehe

haaaaa baru pahamm....alin nak lg rupenyeee...hehehe

Friday, June 25, 2010

of love and hate..


u say u love me...when i asked you why, u couldn't answer it...
u said, its a feeling that just grows on ur heart that u couldn't explain
so u ask my hand...
u married me for the unknown reason
just the word love that is undescribable...
undescribable...how weak the word is?
so all that is left for me now is proof of your love...
so darling...


u loved me when i dunno how to cook
but will u love me, when my back ache that i couldn't cook for you?
u loved me when i dunno how to take care of a home
but will u love me, when my nose starts sneezing each time i hold the broom..?
u loved me when i loved someone else
but will u love me, when my heart bleeds that i don't want to look at you?
u loved me when i eagerly follows u wherever you go...
but will u love me, when my knee hurts, that i couldn't walk with you?
u love me whenever i make jokes at you..
but will u love me, when my head throbs that all i want to do is to yell at you?
you love me when i reluctantly allows u to spend all ur money on your car...
but will u love me, when my tummy twists that i vomits in your precious car?
u love me bcez u r proud 2 b able to hold my hands as my husband
but will u love me, when my hand breaks that i am unable to hold your hand?
u love me when i said, hurm, lets have a baby!
but will u love me, when my womb fails to give u any child?


for everything that you did for me, the return might not be as good...will u love me enough to be able to handle this?

Saturday, June 12, 2010

music n me?

tiramisu simple ku yang sangat best...tataw kenape nak tempek sini...
oh yeap...
saye telah belajar sesuatu yang menarik yg telah membuatkan saye sedar, setelah 16 tahun meninggalkan zaman skolah rendah, sebenarnye bace sheet music tuh tadelaa susah sangat pon...duhh~~
setelah mak saye berusehe bermati2an nak ajar aku main keyboard tpi aku tak berminat sampailaa keyboard tuh jahanam masuk air, baru aku tetibe teringin sangat nak belajar main keyboard...lalu ku buke laa u-tube and jumpe satu website yang mengajar cane nak main piano dari a to z...tapi aku baru tgk 5 lessons and setakat neh, aku da boleh bace sheet music yang selame neh hanyelah simbol2 yang tak bermakne untukku...i'm not expert yet, of cez, tp aku sangat hepi sebab da boleh bace sheet music and mainkan a bit lagu piano faveret aku, canon in D yang dah disimplifiedkan kepade canon in C...sooo sangat sesuailaa ntk org yang baru merangkak2 neh kan...

attached in facebook (click facebook sebelah ni) yang whoever feels like watching it is a video showing me main half the song of canon in C yang aku belajar thru net for finger placement and rythm die...so, maafkan saye kalo bunyiknye buruk sangat pasal banyak salah....baru semalam belajar main lagu neh...hehehehe...reason taruk sini sebab as safekeeping bile satu hari nnt dah terer main lagu ori die...ngee

kredit goes to my husband who bought this keyboard as my birthday present...one of 3 actually...ngee..thanx dear!

Sunday, June 6, 2010

bile dah besar nanti...

pesan buat hati ini yang dah mule hilang motivasi...huhu

bile dah graduate nnt aka bile dah besar la kan....

akan ade orang tanye...eh, ape yang ko belajar ek sampai ko graduate neh?

so aku nak jawab...ler, takkan tak tau2 lagi neh...aku buat medicine!...huhu...

pastuh orang tuh tanye...aih, 5 tahun ko belajar buat medicine nak jadik doctor je?? biar betol ko...abehla zaman mude ko...takkan tuh je ko belajar...? ko tengok aku, aku belajar 2-3 tahun je, tapi kaya raye...takyah susah payah....

heh...mesti tak terjawab kan?

tapi aku berazam, bile org tanye aku bende tuh ni lah jawapan aku:

  1. aku belajar jadik doctor supaya aku ade kerja dan yg penting kerana Allah
  2. aku belajar jadik isteri orang
  3. aku belajar jage umah sendirik
  4. aku belajar masak
  5. aku belajar jage kucing
  6. aku belajar mengait
  7. aku belajar jaga duit
  8. aku belajar main keyboard
  9. aku belajar paragliding sampai bole jadik pilot..woh
  10. aku belajar speedreading
  11. aku belajar memancing sikit2...
  12. aku belajar berenang semule...
  13. aku belajar naik kapal terbang dan jalan2 ke negeri yang aku tak penah g lagi...so skrg tggal sarawak to go...hooo
  14. aku belajar care2 CPR and first aid kalo pon aku bukan doctor...
  15. aku belajar mengajar org bg org paham sikit2 pon jadikla
  16. aku belajar dibimbing dan membimbing...
  17. aku belajar bercakap dengan orang yang tak dikenali dengan niat nak korek segale rahsia agar dapat membantu aku dan die...huhu
  18. aku belajar berfikir tentang kejadian manusia
  19. aku belajar buat plan tentang masa hadapan aku dan famili yang nak dibina
  20. aku belajar camne nak jadik mak yang baik yang boleh seorang manusia jadik manusia..
  21. aku belajar merendah diri dan berkorban seikhlasnya dengan segale kesusahan belajar, kepayahan bekerja dan hakikat gaji yang tak lumayan sangat tapi tetap bersyukur sebab inshaallah dengan aku menjadi allah's tool ntk membantu org dapat memberi kesejahteraan dalam hidup aku dikemudian hari...
  22. aku belajar mengenali keluarga baru dan menjadi sebahagian daripada mereka...
22 bende yang aku boleh senarai, itu yang aku perasan...5 tahun aku akan graduate dengan sume bende ni inshaallah berade dalam dada aku...ye, aku belajar 5 tahun dengan segale penat lelah..mungkin pulangannya secare fizikal tak setanding dengan masa yang aku habiskan...tapi kalaulah aku melihat balik hidup aku, 5 tahun tuh banyak bende yg aku da blajar yang kalau aku terlepas pandang, make rugi la 5 tahun tu..apela gunenye abehkan 5 tahun belajar macam nerd tp tak dapat mencari yg selain dari degree tuh...mungkin sedikit je sebenarnye ilmu sampingan aku tuh, but its better then none..

aku harus menjadi positif sebab yang aku carik adalah redha allah dan kepuasan hati serta pendidikan tentang hidup...bukan tentang buku dan segale ilmu dilingkungan degree aku je...

oleh itu, wahai hati...bertabahlah, dan jangan lelah mengharungi sedikit sahaje lagi dari 5 tahun ini...kemudian nanti, jangan cari hanya pulangan dunia yang berbentuk material sahaje sebab, dengan kelulusan yang kau ada ni, kalau material yang kau carik, takkan bahagia hidupmu sampai bila2...carilah kepuasan hati dan ketenangan serta kebahagiaan, yang sesungguhnya hanya akan dikecapi kalau kamu bekerja dengan ikhlas kerana Allah...






Friday, June 4, 2010

kawan ke kite?


bile aku terkenangkan kau...aku rase saket hati gile punye...
huh...
kau kate kau kawan aku...
kau kate kau ade ntk aku...
kau kate kau nak tolong aku...
kau kate je...
tapi kau penipu...
kau heret aku jadik terseksa..
kau biar aku binasa...
kau pedulik ape pasal aku?
bile dah macam tuh, aku tak mule salahkan kau lagi...
mase tuh aku pikir, mungkin perasaan aku je...
tapi bile aku da jatuh terguling2..kau kat mane?
mase tuh baru aku sedar....
kau nih cakap je pandai...
last2 kau biar je aku kan?
kite dulu rapat....
tapi makin lame makin menjauh...
kau reka macam2 alasan...
kononnye aku lah bermasalah...
kononnye tak nak susahkan aku lagi...
memangla aku bermasalah....tapi ape kau buat??
tengok je dari tepi kan?
tak ingin pon kau tegur aku lagi...
aku tak sangka, kau hanye kawan mase kite senang..
tapi bile aku susah, orang lain yang datang muncul memimpin aku...
kau??
huh...penipu
kau kate kau sayang aku...
tapi macam ni ke sayang?
aku rase tak pernah aku tinggalkan kau terkontang kanting kalo ko ade masalah...
tapi kenape kau buat aku macam ni?
jadik aku buat keputusan....
aku sekarang da sedikit happy...
tanpa kau...yep, itu keputusan aku..
aku tak nak ade kaitan lagi dah ngan kau....
oh, bile aku da senang, barula kau nak ngaku aku kawan kan?
barula tetibe ko muncul ckp, nabilla, kite BFF...lalalala~
like duh~~
masa ni takde lagi dah masalah aku yang perlu kau tanggung kan?
tak payahla...
kalau adapun, buat ape aku nak anggap kau sebagai BFF ntk aku crite kat kau kan?
kau rasa masalah kau sentiasa lagi besar dari aku...
sudahlah...
aku tak perlukan kau lagi..
aku tak perlukan kawan macam kau lagi...
setiap kali aku kenangkan pahit2 hidup aku yang patut BFF kononnye macam kau ceriakan, aku rasa nak sepak diri sendiri je sebab membiarkan kau mengaku aku BFF kau...

kau penipu, BANTAL...
kau tipu aku!!
sekarang camne aku nak jawab pro exam?
sebab kaula BANTAL aku jadik gini...
huh


Wednesday, June 2, 2010

for those who keeps on fighting

Ya Allah,
Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh2 kami
Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan2 mereka
Ya Allah,
Leburkanlah kumpulan2 mereka
Pecah belahkan dan kacau bilaukan persatuan mereka
Goncangkan pendirian mereka
Dan hantarkanlah anjing2 kamu kepada mereka
Wahai tuhan yang gagah perkasa Wahai tuhan yang penuh raksasa
Wahai tuhan yang bersifat murka
Ya allah Ya allah Ya allah Ya allah,
Wahai tuhan yang menurunkan kitab,
Wahai tuhan yang mengarakkan awan
Wahai tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab
Kalahkan mereka Kalahkan mereka
Kalahkan mereka Dan menangkan kami ke atas mereka.

HIT2 me...