pEnUnGgU pUaKa wAyAnG~

Thursday, August 5, 2010

budak2 memang pandai reka cite ke?

budak2 memang pandai reka cite ke ek?
aku tataw ah...sebab sepanjang aku hidup neh, yang aku taw, bebudak adelah makhluk paling innocent kat dunie...they just can't lie cez they wudn't know how to cez they can't think of what to lie kan? ape yang die nampak and buat, yang tuhla die akan cite and kalo sume org nak taw kebenaran tentang sesuatu bende tuh, all u have to do is ask a child...kalo korang nak taw korang cantik ke tak, tanyela bebudak...walupon korang terpakse la trime definisi cantik kat mate dorang kan...heheheheheh

yang aku nak cite neh sal adek kecik aku yang banyak cakap and pandai mengarut...mengarut is one thing, tapi memang sangat pandai merekacipte cerite2 yang tak betol, or mungkin betol pade firasat mereka tpi bg manusia laen, kite taw itu sume tak berlaku....and crite die sangat meng-impresskan aku sebagai seorang adult yang tak reti nak reka2 cite yang memang totally laen dari realiti...huhu

ok satu hari neh famili aku datang la KL...so mak aku sangatla excited pasal jarang gile kan jumpe anak2 die yang comel2 neh...hehehe...so, die pon citela kat adek kecik aku si kiah neh:

mama: kiah, kite nak g KL...nak jumpe abg yeye ngan kakak yong!!

kiah (dengan muke hepi tapi tetibe menjadik stone): tapi kakak yong tuh ade paiz....paiz tuh sayang kakak yong...

mama: paiz tuh tak sayang kiah ke??

kiah: TAK...die suke PUKUL kiah...

like what?????
paiz tuh die punye abg ipar, aka my husband yang tak penah die usik pon si kiah neh pasal kiah neh agak malu ngan paiz neh...and kiah akan sangat jeles bile napak paiz neh peluk2 aku ke ape ke kan...kiah hanye akan mendekati paiz kalo aku ade dekat paiz, and aku soh kiah pukul paiz...hihihihi...so memang tak mungkinla paiz neh nak penah pukul kiah tuh pon....and tidak dilupekan, kiah neh kaki report...so kalo kne pukul memang konfem2 at that time, sume orang akan taw sape yang pukul die...bukanla pas die pendam bertahun2 lamenye...

adekah mungkin kerane jeles sangat terlampau kat paiz, make die mereka satu dunia dimane paiz adelah satu makhluk jahat yang sangat suke memukul die, so die da takley duduk dekat2 kakak kesayangan die neh???
heheheheheheheh...
aku sangat2 nak taw apekah mentaliti kanak2 ini...
ni sorang budak yang membesar dengan bahagia...yelah, anak bongsu yang mungkin takde sume bende tapi ade segale kasih sayang yang die perlu...
macam mane plak budak yang tak membesar dengan bahagia? apelah yang ade dalam jiwa rage, dalam fikiran mereka...? dunia yang macam mane dorang bentuk dalam sanubari mereka?

aku takla minat nak jadik child psychiatrist..at least, sekarang ak tak rase macam tuh...cume pemerhatian aku dan pengalaman aku dengan kiah membuatkan aku terpikir tentang kanak2 kat luar sane....kanak2 nih akan membesar dengan imaginasi like how we grew up...kite ade imaginasi yang menjadikkan kite manusia hari ni..imaginasi yang dicorakkan dengan realiti...tapi ape jadik kalo imaginasi kanak2 neh penuh dengan dunia yang sengsara dan sangat distorted???

semoge kite mampu fahami dan tak hanye salahkan mereka bile mereka tak jadik manusia yang sperti kite sangkekan...
semoge kite boleh same2 membantu dan bukan membuatkan mereka tambah frust bukan sahaje dengan hidup dorg yang dah sengsare, tapi jugak dengan kite lalu membuatkan mereka membelasah kite...sedangkan yang salah adelah pendekatan kite dan not entirely them!

ekeleh manje plak kalo dapat posing...wohhh!

1 comment:

putri nur amira elisya said...

haha...bg pendapat mira...kanak2 ni ade byk kategori..slh satu kategorinya apabila die rase haknya di ancam..die akan berbohong...sebb itu selalu berlaku pembohongan..penah x kite dgr..ibu tgk along ni..ibu tgk die ni..padahal c along @ sape2 pd mase tu x berslh pun...n sebb lain pula ialah die mahukan perhatian...jika dr kecik diberi perhatian..otomatikly..die inginkan perhatian itu most of the time..sebb itu c bongsu ini sgt manje dan mengade2... sebb biase kite tahu c bongsu @ c kecik ini yg selalu kite beri perhatian yg lebih..btol @ x??? kdg2 kanak2 ini boleh dikatakan berckp benar..ttp itu pd segi pemikiran diorg..so kite x boleh hundred percent percaye akan kate2 c comel itu td...kdg2 utk menutup slh diorg..pembohongan adalah solutionnye...mentaliti kanak2 ini bergantung pd suasana tumbesarannya berlaku...mgkin apabila selalu dibuli... die meng aimkan wajah2 sekian2 ini adlh pembuli wlpn org terbabit tdk penah membulinye..ttp c kecil ini mudah membuat andaiannye sendri...mgkn ini yg berlaku terhadap cik kiah yg comel ini... dan sebb2 yg lainnya adalah die merasekan yg c paiz td adalh pancuri tmpt bermanjenye...dlm erti kate lain..jeles la tu...

HIT2 me...