pEnUnGgU pUaKa wAyAnG~

Friday, August 12, 2011

money that kills..

sekarang isu orang muslim yang kene tangkap dalam gereja tuh nga hangat~
aku bukan orang yang arif dengan bende-bende keagamaan ni, tapi sebagai seorang ahli masyarakat, sedikit sebanyak aku faham ape yang berlaku dalam masyarakat neh..
aku hidup dikeliling manusia yang susah dan yang senang..dari zaman aku belajar, sampailah tak lame lagi aku nak kerja, orang-orang ni lah yang ajar aku bende-bende yang tersirat dalam buku-buku teks aku...
satu bende yang aku terkesan ni mase aku belajar psikiatri kat HKL dlu lebih kurang setahun dlu...ade seorang pesakit ni kene admit sebab ape entahla aku tak ingat..tapi yang menariknye adelah hidup die..die ni orang india yg tade kerja initially,  tapi dibantu oleh orang kristian dari gereja-gereja..mubaligh kristian ni sume bantu dia dari segi kewangan, tempat tinggal and sampailaa carik kerja..mase die cerita tentang kehidupan die tu, make timbullah sorang doc ni cerita yang sebenarnye banyak pergerakan-pergerakan keagamaan yang  mcm ni yang berdakwah dengan cara membantu orang-orang yg tak berkemampuan ni...

bende ni buat aku berfikir, macam mana pergerakan-pergerakan ni boleh ada duit untuk bantu orang-orang lain dalam skala yang banyak secara konsisten bile sebuah negara yang ade lebih 20 juta rakyat yang kene bayar cukai tak boleh nak bantu sebanyak tuh?
mana pergi duit-duit zakat dan orang2 Islam sendirik sampaikan saudara Islam yg lain sanggup ambil duit org bukan Islam hanya untuk membolehkan dia makan hari ni dan tidur beratap?

orang akan marah mereka-mereka yang amek duit orang bukan Islam ni dengan alasan menggadaikan agama sendirik demi wang...tapi cube korang letak diri korang dalam kasut dorang..kalo korang tade kerja, tade duit, ade plak anak 2 3 orang yang kebuluran menangis-nangis mintak makan, rumah pon merempat ntah kat memane, kalo dapat duduk bawah jambatan pun dah kire bagus..pergi mintak bantuan JKM tapi kene tolak bulat-bulat, kalo dapat pon seciput je (kite sume tau, dengan ekonomi sekarang, kalo dapat rm500 pon belum tentu ckup untuk 2 minggu), mintak duit zakat pon ikot nasib badan dapat ke tak, last2 mintak sedekah tepi jalan, pastuh tetibe ade orang datang and offer utk bagi tempat tinggal dan makanan yang elok ntk diri sendiri dan anak-anak, cemana?

kite bukan di posisi yang betul untuk meng-judge orang-orang ini...aku percaya, mereka ni sangat-sangat terdesak sehingge sanggup bertindak mcm ni...di posisi kite, ape yang kite boleh buat ialah mencari jalan supaya saudara seIslam tak perlu jadi begini untuk meneruskan hidup....kite sepatutnye malu yang amat sangat sebab membiarkan saudara-saudara kite teraniaya mcm ni..kalau ditanye diakhirat nanti, ape nak jawab?

you can only say money is not everything when you have a lot of it~


Lack of money is the root of all evil.
George Bernard Shaw

1 comment:

putri nur amira elisya said...

setuju......org islam duk bertekak sesame sendri..sedgkan agama lain dlm diam2 mengatur strategi

HIT2 me...