pEnUnGgU pUaKa wAyAnG~

Friday, April 16, 2010

is motivating myself...

falling down....again~

yeah...
is currently trying to motivate myself...
so sile jangan rase terganggu pule

apabile terlalu mengharap macam ni laa jadiknye...
ape yang kite nak tak salunye berjalan macam yang kite nak....
aku kene sedar hakikat tuh..
i am a planner...setiap perkare yang aku nak buat bile ade kene ngene ngan study mesti aku plan...
tapi bile bende lari dari plan, aku jadik tak tentu hale..terus hilang fokus...
ape yang aku mahu year 4 neh nak pulun sebab aku taw, core punye posting memang membunuh so susah nak score...
tapi malangnye...ape yang aku kejar tak dapat, bile jadik macam tuh aku bertungkus lumus pon tapi terus tetap tak tentu hale...macam bebetol satu skru kat otak aku da tercabut ke ape tah...jadikla aku, yang kejar tak dapat yang dikendong berciciran...gah~~

aku rase nak matiiii..dan terase seperti aku adelah manusia paling tak gune sekali

its just an exam...aku tak patot jadik macam ni...bukannye aku fail pon...
nobody dies because certain soklan aku salah jawab...
literally no harm done pon cez this is not even the final exam...
and some other people are struggling for life, tapi aku plak nak menangisi beberape soklan bengap yang aku salah jawab?
adekah aku ini mahu jadik org yang tak pasrah pade takdir dan ketentuan tuhan?
bukan ke ini jugak satu dari ujian tuhan pade aku?
tak mahu ke aku jadik org yang bersabar dengan ujian tuhan?
tak mahu ke aku jadik org yg bersyukur sebab tuhan beri ujian supaye tak leka, and ujian die tak pulak berat sangat ntk aku tanggung???

in life, exams is just one stupid matter to be cried over...
in life, dealing with lives is what matters most....
memang exam tu menggambarkan sedalam mane ilmu kite, menguji kepahaman kite..
tapi bukan ke pengetahuan org tuh pon cam iceberg...
kekadang time exam tuhla nak lupe...
tapi bile time laen ok je pon...
hanye empunye diri tahu keupayaan, kelebihan dan kekurangan diri die sendirik....
orang laen hanye mampu menilai dan meneka sape sebenarnye jiwa yg duduk dalam sekujur tubuh tu

in the end ape yang kite nak??
is to survive in this hardcore course and be a safe and sound doctor right?

mungkin org len dapat score ngan cemerlang tapi dorg tak dapat pengajaran yang aku dapat dari sume kesilapan aku...
mungkin org len berjaye dengan belajar and score gile2...tapi aku berjaye sbb aku belajar and buat salah dengan byk jugak...
bagi aku hanye kesilapan yang boleh mengajar aku ape yang betol...walopon susah aku nak terime, tapi,  jalan kehidupan aku dah membuktikan memang teori tuh betol ntk aku...
semoge aku tak ulangi lagi and aku ingat sume tuh sampai bebile (siyes, aku tak lupe ape silap aku since dari yr 3 dlu lagii~~)

ya allah....berilah aku kekuatan, ketenangan fikiran dan hidayah agar ape yang pelajari dan terjadi pade aku menjadi satu pengajaran yang tak mungkin aku lupekan bile kelak aku berhadapan dengan hamba2 mu yang lain yang memerlukan aku menjadi instrument of your mercy..ya allah, kurniakan aku kejayaan yang lebih penting dari kejayaan didunia ini...menjadi isteri yang solehah dan doktor yang selamat ntk agama, bangsa dan negara di masa hadapan...ya allah, kurniakan kejayaan yang cemerlang buat suami aku dan juge rakan2 seperjuangan ku...amiin~
.
" what's wrong with falling down? you can always stand up again....if you look up at the sky after falling down, the blue sky is also today stretching limitlessly and smiles at me...I'M ALIVE
<1 litre of tears>


i'm alive!

2 comments:

zara said...

chill bebeh~

haridan said...

i like this entry so much.thanks nabilla for such an inspiring entry.
suits me too :)
all the best

HIT2 me...